Af Brian Bruhn, Korsørvej 5 Herning, folketingskandidat for Alternativet – allernederst på stemmesedlen

De milliarder, der er planer og ønsker om at putte i en midtjysk motorvej, risikerer at være spildt – og kunne helt sikkert bruges langt bedre.

Hvordan ser fremtidens trafik med selvkørende biler, delebiler og billigere el-biler ud? Helt sikkert anderledes end den trafik, vi kender i dag.

Alligevel har Hærvejskommissionen og de 31 borgmestre bag den valgt kun at lave beregninger på trafik, som vi har kendt det hidtil.

Med andre ord foreslår man at bruge omkring 20 milliarder kroner på en vej, som ingen aner, hvad vil betyde eller om den reelt vil gøre gavn. Det er da ærgerligt, for de penge kunne i stedet bruges på at få gjort vores biler grønne og mere sikre.

Anerkendte trafikforskere har længe fortalt os, at der vil komme store forandringer. For eksempel har den amerikanske Tony Seba, der er kendt for at have forudset udviklingen i både elbiler og solceller præcist, spået, at der ikke vil blive produceret flere benzinbiler i 2025! Det virker vildt, men tænk lige over udviklingen i priserne i øjeblikket. Og at selvkørende biler vil ændre hele den måde, vi bruger trafikken. (prøv lige at søge Tony Seba på din telefon med det samme og bliv overbevist)

Jeg foreslår, at vi straks standser alle planer om VVM-undersøgelse af Midtjyske Motorvej – og alle andre motorvejsprojekter på vej – for at få lavet en analyse af, hvad den fremtidige trafik i virkeligheden har brug for.

For hvor hurtigt kommer vi til at køre, når bilerne selv kan styre og gøre det langt mere sikkert end mennesker? Hvor tæt kommer vi til at køre? Og hvad betyder det for mængden af trafik?

Som det ser ud nu, er det ikke specielt ansvarligt, at kaste flere penge i fortidens forurenende trafik.