Af: Brian Bruhn / Folketingskandidat for Alternativet i hele Midt og Vestjylland

Hvor ville det være dejligt med en valgkamp fri for uendeligt mange artikler og indslag om små udsving i mere eller mindre ligegyldige målinger.

Det fordummer debatten i en valgkamp, når der hver dag er nye meningsmålinger, der viser, at partierne måske er gået lidt frem eller tilbage. I stedet burde valgkampe handle om politik, holdninger og visioner for fremtidens samfund. Desværre får målinger ofte medierne til at forfalde til ”sportsjournalistik” med vindere, tabere og højdespringere.

Lad os få standset den uskik med en evig strøm af meningsmålinger. Enten ved helt at forbyde dem i en given periode, som man har gjort i 38 andre demokratiske lande. Eller måske ved at tillade, at man kun kunne offentliggøre meningsmålinger for eksempel hver søndag i en valgkamp.

Forskning har flere gange påvist, at meningsmålinger:

  • Forplumrer processen i en valgkamp
  • Kan give lavere valgdeltagelse
  • Frister vælgere til at stemme ”taktisk”
  • Påvirker vælgerne til at stemme på ”vindere” – eller ”tabere”
  • Tager fejl og er misvisende

Der er selvfølgelig også argumenter imod sådan et forbud. Professor Jørn Sønderholm fra Aalborg Universitet påpeger i sin undersøgelse af sådan et forbud på, at selvom meningsmålinger har alle de nævnte negative sider, så vil et forbud ikke harmonere helt godt med en generel ytringsfrihed. Her kan man dog diskutere, om en meningsmåling reelt er en ytring – og om ikke det ville være rimeligt med en form for begrænsning. Specielt når man ser, at det virker i mange andre lande.

Og så tvivler Jørn Sønderholm på, at et forbud vil reparere alle de ting, der er galt med systemet. Men selvom der stadig ville være udfordringer med sportsjournalistik, forplumrede debatter og taktiske stemmer, kan vi jo godt tage de skridt, der kan tages.

Nu kunne nogen måske også indvende, at Alternativet jo i øjeblikket har ret lave meningsmålinger, så det sikkert er derfor, jeg vil have dem forbudt. Sådan kan jeg godt forstå, det ser ud. Men lad mig bare lige minde om, at det havde vi også ved sidste folketingsvalg – og den gang gjorde vi jo netop meningsmålingerne til skamme og var med til at vise, hvor upræcise de var med et overraskende godt resultat. Det var ret crazy.

Nej lad os få forbudt meningsmålingerne allerede fra næste valg, så debatten i stedet kan komme til at handle om det, der egentlig betyder noget. Visioner for et bedre samfund og en levedygtig verden.