En god tryg hånd at holde i

Af: Brian Bruhn / Folketingskandidat for Alternativet i hele Midt og Vestjylland

Prøv at forestille dig at være personale på en psykiatrisk afdeling og tage afsked med en udskrevet eller ”færdigbehandlet” patient, mens du godt ved, at du i virkeligheden siger ”på gensyn”, fordi hun sikkert kommer til at knække igen. Eller forestil dig at være patient, der godt ved, at du sandsynligvis vil få det skidt på ny inden længe. Eller en pårørende, der står på sidelinjer og ser til med viden om, at din søn, søster eller kone ikke kan få den hjælp, der skal til for at holde sig ude af ny psykisk sårbarhed. Mærk det lige i maven – det gør ondt.

Sådan er virkeligheden desværre for alt for mange.

Vi skal være meget bedre til at tage os af psykisk sårbare. Meget bedre.

Det vil komme til at koste penge, hvis det skal lykkes at rette op på psykiatrien. I Alternativet har vi afsat en årlig psykiatri-milliard i vores regeringsprogram.

Men ud over flere midler, skal vi også have gentænkt psykiatrien. Lad os sikre, at man som patient (og pårørende) får en fast kontaktperson, der kan være en tryg guide i hele systemet. Det kan være hårdt at skulle fortælle sin historie igen og igen. For slet ikke at tale om, hvor svært det kan være, at finde og kende sine rettigheder.

Man kan næppe finde én patient eller bruger i psykiatrien, der ikke hellere havde været fri. Alle ville hellere have en forebyggende indsats – frem for at skulle behandles, når først filmen er knækket.

Jeg vil tro, at det i det lange løb er billigere at investere i ordentlig forebyggelse. Men det kan ikke beregnes med de nuværende økonomiske modeller. I dem ses en indsats for psykiatrien som en udgift. Men den investering skal vi være klar til at tage for at hjælpe de svageste i et samfund, som er blandt de rigeste nogensinde.

Lad os styrke psykiatrien. Det kan kun gå for langsomt.